Nomen nescio

Nomen nescio

Nomen nescio

# Forside

Nomen nescio

N.N. er en forkortelse af det latinske „nomen nescio“, som på dansk betyder: „jeg kender ikke navnet“ eller „ukendt navn“. 

Den 13. januar i år holdt vi i aktivitetsudvalget fra menighedsrådene Bårse-Beldringe-Køng-Svinø-Sværdborg-Lundby-Pastoratet et møde, som man måske kan kalde for en „lille planlægningskirkedag“. Vi gennemgik hele kirkeåret 2024 med gudstjenesterne og mange forskellige aktiviteter, både dem, som vi allerede i flere år traditionelt har holdt og også nye idéer og tiltag. Og vi øremærkede dem, som vi ved står for arrangementet med navns nævnelse.

Bortset fra gudstjenesterne, som vores sognepræst Lars Foged afholder, kunne vi ikke sætte navn på dem, som en kommende præst skal holde. I vores nuværende „årshjul 2024“ står der derfor N.N. ud for mange af datoerne. Vi håber og måske ligefrem regner med, at vi i løbet af det sene forår eller hen på forsommeren har fundet en ny præst, som har lyst til at arbejde i vores fællespastorat.

„En ny præst“ - allerede de tre ord betyder et hav af overvejelser og forestillinger for mig. Og somme tider leger jeg med tanken om, hvordan jeg ville have følt som ung kvinde at stå iført præstekjole og pibekrave foran en ny menighed i kirken.

Meninger om præstekjolen, som har en ca. 500 år lang tradition, er delte. Nogle synes, den er festlig og højtidelig, andre synes den er kedelig og trist. I 1500-tallet lignede kjolen den almindelige borgerdragt, og Luther og hans trosfæller indførte den, fordi præsterne ikke skulle skille sig ud fra menigheden. I nutiden signalerer præstekjolen tradition og genkendelighed.

Når jeg forestiller mig at tage præstekjolen på om søndagen, kan jeg se den fordel i det, at jeg kan skjule en bluse under den, som jeg lige har spildt lidt af morgenmaden på!

Også pibekraven har en lang tradition, og den blev båret af både præster og borgere. I 1600-tallet havde den en vigtig funktion: Pibekraven skulle opsamle det dryssende hvide pudder fra datidens parykker. Det har man ikke længer behov for, men jeg synes, at den er smuk! 

Vi ved ikke endnu, om vores kommende ny præst bliver en kvinde eller en mand. Men vi ved, at allerede Luther muligvis har haft tanker om kvindelige præster, fordi han har sagt: „Alt, hvad der er krøbet igennem dåben, er både præst og biskop og pave“. Og „alle kristne mennesker af begge køn er præster“. Vi glæder os til at finde en kommende ny præst til Bårse-Beldringe-KøngSvinø-Sværdborg-Lundby-Pastoratet. 

- Uta 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed